Het energieplan
Doel
Het energieplan is een systematische, gedocumenteerde en objectieve evaluatie van het beheer, de organisatie en de uitrusting van de betrokken vestiging op het gebied van energie-efficiëntie, waarbij de mogelijke maatregelen inzake de verbetering van de energie-efficiëntie worden in kaart gebracht.Wanneer op te maken?
Een eerste energieplan, ten laatste één jaar na de Verklaring van Deelname, bij aangetekend schrijven voor aanvaarding ingediend bij het verificatiebureau. Het energieplan wordt aanvaard voor een periode te rekenen vanaf de datum van de definitieve aanvaarding van het energieplan tot 10/12/2009.Uiterlijk voor 10/6/2009 bezorgt de Onderneming aan het verificatiebureau bij aangetekend schrijven een aanvraag tot aanvaarding van een geactualiseerd energieplan of energieplan voor de tweede ronde van het Auditconvenant. Dit nieuwe energieplan vervangt bij aanvaarding door het verificatiebureau het eerste energieplan. Het wordt aanvaard tot 10/12/2013.
Wat dit verder inhoudt wordt beschreven in toelichting 05 - Energieplan 2e ronde (PDF - 88 Kb), zoals goedgekeurd door de Auditcommissie op de vergadering van 2 september 2008.
Bedrijven die voortaan nog toetreden als nieuwkomer in het convenant dienen een energieplan op te stellen dat beantwoordt aan de modaliteiten van de tweede ronde. (zie ook toelichting 05)
Inhoud
Het energieplan bevat ten minste volgende elementen:- administratieve aspecten:
- naam, adres en identificatienummer van de onderneming ;
- de handtekening van een vertegenwoordiger van de onderneming ;
- de naam en het adres en handtekening van de energiedeskundige(n) betrokken bij het opstellen van het energieplan;
- een technische beschrijving van de vestiging:
- deze beschrijving moet toelaten om aan een derde, die de installaties niet kent of gezien heeft, toch een begrijpelijk overzicht te geven van het soort processen en installaties van het betrokken bedrijf met uiteraard de nadruk op de energiegebruiken. Hierbij dienen alle belangrijke energiegebruikers gesitueerd en beschreven te worden.
Tip : een proces - of utility flow diagram, een schematische voorstelling is vaak zeer verhelderend in dit kader. - In het energieplan van de tweede ronde dienen vooral de wijzigingen in de processen (tov het eerste energieplan) in voldoende mate toegelicht en beschreven te worden.
- deze beschrijving moet toelaten om aan een derde, die de installaties niet kent of gezien heeft, toch een begrijpelijk overzicht te geven van het soort processen en installaties van het betrokken bedrijf met uiteraard de nadruk op de energiegebruiken. Hierbij dienen alle belangrijke energiegebruikers gesitueerd en beschreven te worden.
- een overzicht van het verloop van het specifiek energieverbruik over de laatste 5 jaren, of bij ontstentenis hiervan, over de jaren waarvan er gegevens beschikbaar zijn. Dit overzicht is enkel relevant indien het een eerste energieplan betreft (dus voor nieuwkomers) en hoeft in het tweede energieplan niet herhaald te worden.
- totale jaarlijkse energiegebruiken van de vestiging per aangekochte energievector;
- totaal van het jaarlijks energiegebruik van de vestiging, uitgedrukt in primaire energie;
- een productiecijfer, waar aan het energiegebruik wordt gerelateerd;
- een verklaring van de significante wijzigingen van het specifieke energiegebruik.
- hanteert hierbij volgende brandstofeigenschappen (in overeenstemming met VBBV):
Conversiefactor CO2-emissiefactor (inclusief oxidatiefactor)
Elektriciteit 9 GJ prim / MWh sec 400 kg CO2 / MWh secAardgas 3,251 GJ ovw / MWh bvw 55,82 kg CO2 / GJ ovwLichte olie 36,3 GJ ovw / 1000 l 73,3 kg CO2 / GJ ovwZware olie 40,6 GJ ovw / ton 76,6 kg CO2 / GJ ovwSteenkool 29,3 GJ ovw / ton 92,7 kg CO2 / GJ ovwPropaan/butaan 45,9 GJ ovw / ton 62,7 kg CO2 / GJ ovw
- de resultaten van een analyse van het specifiek energiegebruik van de vestiging en haar procesinstallaties;
- uit deze energieanalyse moet het belang van de diverse procesinstallaties en nutsvoorzieningen in het totale gebruik per energievector blijken;
- deze analyse moet enkel worden uitgevoerd voor het referentiejaar (2008 voor energieplan 2e ronde), niet voor de voorgaande jaren;
- de energiebalans;
- zie Sjabloon Energiebalans (Excel - 78 Kb)
- alle aangekochte energievectoren moeten in de energiebalans worden opgenomen;
- de identificatie van mogelijke maatregelen om dit specifiek energiegebruik te verminderen;
- vermeld de gehanteerde energieprijzen:
- vermeld de wijze van rendabiliteitsberekening:;
- het VAV stelt in samenspraak met het VBBV volgende rekenwijze voor rendabiliteitsberekening (PDF - 76 Kb) voor (zie ook de bijlage (Excel - 76 Kb) voor een rekenvoorbeeld);
- indien daarvan afgeweken wordt, moet de gehanteerde rekenwijze uitvoerig worden gedocumenteerd.
- vermeld voor elk van deze maatregelen:
- een technische beschrijving;
- de investeringskost;
- de jaarlijkse exploitatiekost;
- de verwachte energiebesparing en jaarlijkse financiële opbrengst door deze energiebesparing;
- de terugverdientijd en de interne rentevoet na belastingen.
- de redenering, via dewelke het besparingspotentieel werd ingeschat, moet ook gedocumenteerd worden.
- een oplijsting van die maatregelen, voor zover de vooropgestelde interne rentevoet of IRR na belastingen niet kleiner is dan 6%.
- deze maatregelen moeten opgenomen worden in de elektronisch op te zenden Maatregelenlijst (Excel - 73 Kb) (zie hieronder)
Formaat
Het verificatiebureau Auditconvenant Vlaanderen beveelt volgend sjabloon aan voor het energieplan:- Sjabloon Energieplan 2e ronde (WORD-document - 130 Kb)
Parallel met het verzenden van het energieplan (d.w.z. uiterlijk een jaar na toetreding tot het auditconvenant) moeten volgende tabellen ingevuld en elektronisch naar het Verificatiebureau (info@auditconvenant.be) opgezonden worden: - Sjabloon Energiebalans (Excel - 78 Kb).
- Sjabloon Maatregelenlijst (Excel - 73Kb)
Beoordelingsprocedure
In overeenstemming met Art. 5 van het Auditconvenant volgt het Verificatiebureau Auditconvenant Vlaanderen de volgende procedure voor de beoordeling van het energieplan:- de onderneming dient het energieplan aangetekend naar het Verificatiebureau op te zenden
- uiterlijk 15 werkdagen na aangetekend ontvangst controleert het VAV het energieplan op ontvankelijkheid
- het energieplan is ontvankelijk als het werd ondertekend door een vertegenwoordiger van de onderneming en de energiedeskundige en als het energieplan een techische beschrijving van de installaties, een energiebalans, een analyse van het specifiek energiegebruik van de laatste 5 jaar (in het eerste energieplan), een lijst met maatregelen met IRR > 6% en een stappenplan met maatregelen met IRR > 13,5% bevat;
- indien niet ontvankelijk vraagt het VAV per aangetekend schrijven de ontbrekende elementen;
- indien wel ontvankelijk gaat het VAV over tot de inhoudeljike beoordeling;
- uiterlijk 40 kalenderdagen - eenmaal verlengbaar met een maand - na aangetekend ontvangst van het volledige energieplan controleert het VAV het energieplan op inhoud; hier wordt vooral gelet op de volledigheid van de audit en de juistheid van de berekeningen;
- indien het energieplan niet voldoet stuurt het VAV een brief met bijkomende vragen en opmerkingen naar de onderneming. De onderneming krijgt 20 werkdagen na ontvangst van deze brief de tijd om het energieplan aan te passen. Het VAV neemt op zijn buurt 15 werkdagen na ontvangst van de antwoorden de tijd om deze te beoordelen.
Indien de vragen en opmerkingen leiden tot aanpassingen aan de maatregelenlijst (Excel - 73 Kb) vraagt het VAV dat deze ondertekend wordt door een vertegenwoordiger van de onderneming; - indien het VAV het energieplan wel aanvaardt, stuurt het de onderneming een brief om dit te bevestigen met het aanvaarde stappenplan in kopie. Ook vraagt het VAV de elektronische versie van de energiebalans (Excel - 78 Kb), van de maatregelenlijst (Excel - 73 Kb) en van het energieplan, mocht dit nog niet gebeurd zijn.
Laatste aanpassing: 22/12/2015
© 2010- 2020 | Verificatiebureau Auditconvenant Vlaanderen
design by webnet. multimedia services